Kuinka olla ”vähän natsi”?

Sananen natsikortin käytöstä. En nyt ymmärrä lainkaan, miksi natsikorttia ei saisi käyttää. Tietenkin jonkun henkilön syyttäminen natsiksi vaatii aikamoisia perusteluja, sellaisia, joita hyvin harva täyttää.

Mutta mitä on/oli natsismi? Jos moista korttia ei saa käyttää, natsismi oli ilmeisesti jokin saatanan juoni, täysin yliluonnollinen ilmiö, joka saapui Eurooppaan ilman mitään prosesseja, ihmisiä tai ideologioita. Se oli historian anomalia ja mysteeri. Jotain, joka vain tapahtui kerran. Ei se niin mene.

Natsismissa on keskeistä ymmärtää, että se oli tuikitavallista. Se oli yleisen eurooppalaisen ilmapiirin kaikkein hirvittävin muoto. Mutta oikeistoradikaalina liikkeenä (määritelmä: isänmaallinen, ulkoparlamentaarinen ja väkivaltaa käyttävä) se ei yleisliikkeenä ollut ainutlaatuinen. Ei muun Euroopan fasistiset liikkeet 1930-luvulla (Suomi mukaan lukien) olleet tästä irrallisia asioita.

Euroopan ilmapiiri oli jo ennen ensimmäistä maailmansotaa kurjistunut, sotaa ja vitaliteettia kaipaava. Thomas Mann, Dostojevski, Nietzsche, Schopenhauer. Kaikki näistä toivat esiin Euroopan väsyneisyyden, länsimaisen kukoistuksen katoamisen. Mannia ja muita seuraen voi lukea, kuinka suuri helpotus ensimmäinen maailmansota oli.

1930-luvun Euroopassa tapahtui käänne. Syntyi voimakas antibolsevistinen pelko, ja vallankumouksen pelko oli aiheellinen. Kun tähän yhdistettiin väsyneen Euroopan inho kauppaa, kapitalismia, internationalismia ja kaikenlaista keinottelua vastaan, fasismi ja natsismi nousivat eräänlaiseksi “kolmanneksi tieksi”. Se oli äärimmäisen nationalistinen polku, ja juutalaiset oli jo vuosisatoja leimattu “maailmankansalaisiksi”, “keinottelijoiksi” ja “salajuonijoiksi” – ilmeisesti senkin takia, että juutalaiset olivat lainanneet jo aiemmilla vuosisadoilla rahaa korkoa vastaan, mitä kristityt eivät aiemmin saaneet tehdä. Lutherin tekstit juutalaisista eivät ole kaunista luettavaa.

Lyhykäisesti: fasismin ja natsismin pilarit olivat “kolmas tie”. Se oli jyrkkä ei bolsevismille ja jyrkkä ei maailmankapitalismille. Oli satsattava jälleen kansallisvaltioihin ja niiden houreiseen mytologiaan. Väsynyt Eurooppa oli taas valmis sotaan, ja siitä tulikin verinen.

Siksi pieni matemaattinen kaava: ei ole niin, että natsismi on “täysin ainutlaatuista”. Silloin 0,0001 * natsi = ääretön. Samoin 5 * natsi = ääretön. Näin se ei mene. Voi olla “vähän natsi”, ja sitä tulee tarkastella kriittisesti.

2 comments

  1. Natsikortti-sanalla tarkoitetaan hyvin usein jotain ihan muuta, nimittäin yksittäisen asian yhdistämistä natseihin. ”Kannatat eläinsuojelua, niin kannatti Hitlerkin”, ”Kannatat eugeniikkaa, niin tekivät natsitkin”, ”Muistakaamme, että natsitkin rajoittivat sananvapautta” jne. jne. Natsikortin tarkoitus ei läheskään aina ole syyttää toista natsisiksi.

  2. Oiva puhkaisu.
    Natsismin demonisoituminen on haitannut itse ilmiön tarkastelua. Ja samalla se on haitannut meitä näkemästä ja ymmärtämästä, mitä ympärillä tapahtuu. Ja niitä syitä siihen, miksi natsistinen kansallissosialismi herättää jälleen kiinnostusta eri puolilla. Myös meillä Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.