Valtionyhtiöiden nousu ja tuho

Valtionyhtiöillä on ollut suuri rooli Suomen teollistamisessa. Vaikka liberalistiset teoreetikot ovat aina kammonneet sitä, että valtio omistaisi suuryhtiöitä, on valtionyhtiöillä ollut merkittävä vaikutus teolliseen kehitykseen.

Valtionyhtiö on joskus ainoa vaihtoehto kun on haluttu kehittää pienen maan omaa teollisuudenalaa, sanoo professori Markku Kuisma. Esimerkiksi Outokumpu Oy:n valtionomistus takasi aikoinaan sen, että Suomen metalliteollisuus pääsi kehittymään. Kotimaista yksityistä pääomaa ei ollut tarpeeksi ja ulkomaisia omistajakandidaatteja oli vähän tarjolla.

Enso Gutzeitin osto valtiolle heti Suomen itsenäistymisen jälkeen oli sekä teollisuus- että ulkopolitiikkaa. Maan suurinta puunjalostusyhtiötä ei voitu myydä palasina ja jalostusasteeltaan alhaisena Saksaan tai Englantiin. Tähän vaikuttivat myös ulkopoliittiset syyt. Gutzeitin ostaminen Suomen valtiolle oli monella tavalla turvallisin vaihtoehto.

Kuisman mukaan Suomen valtionyhtiöillä on ollut monta suurta menestystarinaa, mitä ei pitäisi unohtaa.

-Mutta kaikki suuret teollisuuden menetystarinat on saatu improvisaation kautta. On ollut jokin tarve tai ongelma, joka on pitänyt ratkaista ja sitten se on ratkaistu parhailla käytettävissä olevilla keinoilla.

Kuisma on pragmaatikko. Niin liberalistiset talousutopiat kuin laajat teollisuuspoliittiset ratkaisut tuppaavat epäonnistumaan. Linkki ohjelmaan tässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.