Journalismi historian kertojana ja tuottajana

Menneisyyttä kuvatessaan niin tiedotusvälineet kuin historiantutkimuskin pyrkivät totuudellisuuteen mutta niiden kuvauskeinot ja traditiot poikkeavat toisistaan, sanoo historiantutkimusta ja journalismia väitöskirjassaan vertaillut toimittaja Olli Seuri.

Vaikka historiantutkimus pyrkii kuvaamaan menneisyyttä tarkasti ja lähdekriittisesti, pitää historia silti kirjoittaa aina uudelleen. Esiin tulee uusia lähteitä ja uusia näkökulmia, jotka vaativat menneisyyden uudelleen arviointia.

Uutisissakin historia on jatkuvasti läsnä. Vaikka uutiset kertovat enimmäkseen juuri tapahtuneesta ja ennakoivat tulevaa, ne viittaavat monin eri tavoin jatkuvasti myös historiaan.

Tiedotusvälineet käyttävät usein menneisyyteen viitatessaan eräänlaisia myyttisiä avaimia, joilla jokin ajankohta tai hetki tehdään välittömästi ymmärrettäväksi – vaikkapa Prahan kevät ja syksy 1968, tai syyskuun 11. vuonna 2001.

Helsingin Sanomia tutkinut Seuri katsoo, että Helsingin Sanomien uutistoiminnassa näkyy selvästi sen historiallinen aatteellinen perinne. Helsingin Sanomat on transatlanttinen länsimainen lehti, joka kannattaa liberaaleja arvoja, demokratiaa ja sanavapautta.

Linkki ohjelmaan tässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.