Viinalla terästetty sota

Jatkosodan aikana karut rintamaolot ja raskaat taistelukokemukset johtivat välillä sotilaiden rankkaan juopotteluun.

Armeijan jakamien annosviinojen lisäksi sotilaat hankkivat sitä kaikin mahdollisin keinoin. Viinaa keitettiin ja kiljua tehtiin vähistä ruoka-annoksista. Korvikeviinaa tislattiin jopa bensiinistä tai konekiväärinesteestä.

Tämä ei toki koskenut kaikkia sotilaita. Syntyi luokkaeroja ja säännöstelyä sekä institutionaalisellla tasolla rakenteita ja asenteita, jotka edelleen vaikuttavat alkoholipolitiikkaan Suomessa.

Tietokirjailija Jonna Pulkkinen on käyttänyt laajasti arkistoja ja haastatteluja tutkiessaan rintamamiesten viinakäyttöä jatkosodan aikana. Linkki ohjelmaan tässä.

Kommentoi, ole hyvä