Tätä kirjaa aina välillä kysellään, mutta sen saatavuus on ollut kovin heikko. Unohdin aikoinaan toimittaa sen yliopistolle digitoitavaksi, ja sen digitaalinen formaatti katosi ajan kanssa. Nyt löytyi kuitenkin uusi tapa konvertoida tuo ikivanha dokumentti kunnon muotoon. Yritän nyt välttää ylisanoja – vaikka se on kovin vaikeaa – mutta kirja on edelleen hyvin ajankohtainen.
Yhteisöllisyyttä käsitellään niin kepeinä muoti- ja harrastusyhteisöinä kuin kaikkein kovimmillaan ”kulttuurisotina” (culture wars) ja vihapuheena, joka nyt on niin ajankohtaista Suomessakin. Väitökseni on suomenkielinen mutta perspektiivit ovat amerikkalaisia ja eurooppalaisia. Aihetta käsitellään aina amerikkalaisesta repivästä yhteisöllisyyskeskustelusta ja niin sanotun kommunitarismin ja uusaristoteelisuuden esittelystä mannermaiseen filosofiaan ja sen hieman teoreettisempaan otteeseen.
Väitös koostuu artikkeleista, ja minun puolestani johdantoartikkelin voi jättää huoletta lukematta – ainakin minun on kovin vaikea seurata tuolloista järjenjuoksuani… Tässä linkki: Yhteisöllisyyden paradoksit. Helsingin yliopisto (2000).