Ihmetyttää kovasti käynnissä oleva terveysjärjestöjen sähkötupakan vastainen paniikkikampanja. Totean heti alkuun: minua ei ihmetytä lainkaan, että nikotiinin vaaroista muistutetaan. Sen pitäisi olla itsestään selvää. Ihmettelen vain voimakasta epätasapainoa tässä paniikkimielialaan ajautuneessa keskustelussa.
Valistustyötä on tehtävä, mutta onko maailmassa todella ketään, joka voisi kuvitella, että nikotiinin hengittäminen on briljantti idea? Ettei siinä ole mitään vaarallista? Tämä tuntuu olevan valistajien mielessä se terävin ajatus. Hei, etusivu uusiksi: sähkötupakka ei ole vaaratonta!
No shit, Sherlock!
Kaltaiselleni entiselle ketjupolttajalle nikotiinihöyry on jo ensisijainen tapa lopettaa tupakointi. Ei myöskään ole aivan reilua kutsua nikotiinihöyrystintä ”sähkötupakaksi” mm. sen takia, että siinä ei ole tupakkaa. Samaan aikaan Nicorettea© ja muita kutsutaan kuitenkin ”nikotiinikorvaushoidoksi”, joilla voi ”saavuttaa jotain ihanaa”. Ihan TV:n prime timen mainoksissa.
Näin yksi Suomen tärkeimmistä kontrolliviranomaisista, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, kertoo Nicorettesta:
Fimea: ”Nicorette©-purukumia käytetään helpottamaan tupakoinnin lopettamista. Tällaista hoitoa kutsutaan nikotiinikorvaushoidoksi.” Fimea jatkaa: ”Nicorette© ei sisällä tupakansavun sisältämiä myrkyllisiä aineita, kuten tervaa tai hiilimonoksidia.”
Aika hassua! Ihan niin kuin nikotiinihöyrystimissä!
Mainitsen tässä reiluuden nimissä, että nikotiinihöyrystimissä hengitetään vesihöyryn ja nikotiinin lisäksi mausteaineita (esim. kaneli), joista luultavasti löytyy haitallisia yhdisteitä, joita paraikaa tutkitaan, ja onneksi tutkitaan.
Vielä yksi iso kysymys: Voisiko olla niin, että Nicorette©-tuoteperheen haltijalla Euroopassa (Johnson & Johnson Consumerilla) ja USAssa (GlaxoSmithKline-lääketehtaan pörssiyhtiö) on – vaikka kokonsa puolensa – jokin instrumentti, jonka avulla heidän mainoksissaan tapahtuu ”jotain ihanaa” ja ”lopetetaan, tai edes vähennetään”.
Terveysjärjestöt ovat tehneet selväksi, että heidän huolensa kohde on nuoret. Ääneen lausuttu kauhukuva on, että ”tupakointi jälleen normalisoidaan”. Tämä huoli on ihan aiheellinen. Tulihan esim. Subutex markkinoille heroiinin korvaushoitolääkkeeksi, kunnes sitä alettiin käyttää suoraan, jättämällä väliin se heroiiinivaihe.
Aiemmein tupakkaa polttaneille lopettajille nikotiinihöyrystin on kuitenkin jo esim. Britanniassa julkisen terveydenhuollon (NHS) käyttämä lääke tupakoinnin lopettamiseksi. Tätä pointtia ei nyt saisi unohtaa. Tässä paniikkikampanja tekee jo tuhoa. Käytän nyt hyvin kulunutta ilmaisua ”tässä leikitään ihmisten hengellä”. Pakko käyttää tätä ilmaisua, koska juuri siitä on kyse.
Sähkötupakassa ei siis pala mikään, tupakasta puhumattakaan. Siksi se on täysin rinnastettavissa Nicorette©-tuoteperheeseen. Molemmat ovat kuitenkin epäterveellisiä. Tietenkin.
Epäselvää on kuitenkin nikotiinihöyrystimien vaarallisuus: nikotiini itsessään ei ole pieninä annoksia kovin haitallista, mutta kyse on juuri siitä aineesta, jolla riippuvuus kehittyy.
Vaikka valistustyötä tehdään aina pienimmän yhteisen nimittäjän tasolla, en usko, että kukaan on niin tietämätön tai arvostelukyvytön, että voisi kuvitella addiktion kohteen olevan vaaratonta.
Paitsi Johnson & Johnson Consumer/GlaxoSmithKlinen Nicorette©-tuoteperheelle. Heidänkin pakkausselosteessaan listataan toki sivukaupalla nikotiinin vaaroja. Mutta sinne ne jäävät mielikuvien taakse. Jostain syystä Fimeaa tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta ei kiinnosta Nicorette©-tuoteperheen tuotteet. Valikoimista löytyy purukumit, laastarit, oho! inhalaattorit…
Fimea ja THL pelaavat siis täysin mielikuvilla. Tajuan jotenkin tämän pelin, koska nuoret…
Tietoa ei sentään saisi vääristellä näin, valehdella päin naamaa kaksoiskriteereillä.
Tässä suhteessa tutkimuslaitosten toiminta on ala-arvoista, tarkoitushakuista ja ennen kaikkea suuria lääkefirmoja tukevaa.
Fimea ja THL voisivat ”tehdä jotain ihanaa”. Kuten lopettaa puolueellisen ja vääristyneen informaation levittämisen.
2 comments
Lainaus hallituksen esityksestä HE 105/2005, jolloin nikotiinikorvaustuotteiden jakelukanavia laajennettiin lakimuutoksella (tuoteet ovatkin ainoita lääkevalmisteita, joita myydään muualla kuin apteekissa…):
”Riippuvuuden syntyminen nikotiinivalmisteisiin on mahdollista, mutta harvinaista, sillä nikotiinin annostelumuotona valmisteet ovat hitaita ja niiden nikotiinipitoisuudet ovat tupakkatuotteita huomattavasti matalampia. Jotkut tupakoitsijat käyttävät valmistetta ohjeiden vastaisesti pitkäaikaisesti, mikä on kuitenkin tupakoinnin jatkamista parempi vaihtoehto. Tupakoinnin terveyshaitat aiheutuvat muista aineista kuin nikotiinista eikä kliinisissä kokeissa nikotiinikorvaushoidon ole havaittu aiheuttavan merkittäviä haittavaikutuksia. Lasten nikotiinivalmisteista johtuvat myrkytykset ovat harvinaisia ja valtaosa lasten nikotiinimyrkytyksistä syntyy lapsen syötyä tupakkatuotteita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa nikotiinivalmisteiden siirto vapaaseen myyntiin ei ole johtanut väärinkäyttöön, turvallisuusongelmiin tai valmisteen käyttöön muiden kuin tupakoitsijoiden keskuudessa.”
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2005/20050107
Kiitos täsmennyksestä!
Luin juuri Yhdysvaltain terveyshallinnon julkaisua, jossa nikotiini asetettin ikään kuin ensimmäiseksi addiktioksi, joka rakentaa addiktin persoonallisuuden, siis sairauden. Kyseenalaista.
Ihan lyhykäisyydessään ei-lääketieteellisen juttuni pointti on se, että sähkötupakka tuskin on vaaratonta, ja tätä onneksi tutkitaan (mausteaineet, kasvisglyseroli).
Vertailu epäterveellisyydestä ei vain mielestäni ole kovin hedelmällinen, jos vastakkain on täysin neitseellinen tila ja höyrystin.
Vertailua pitäisi käydä suhteessa tupakointiin ja nikotiinikorvaushoitoihin. Tarkastella siis asiaa old school -tupakoitsijan näkökulmasta.
Oman lisänsä tähän sitten tuo lääketehtaat ja nikotiinikorvaushoidot. Tupakkateollisuushan on tässä tulossa isolla pyörällä mukaan, koska ne tajuavat jo tupakan olevan katoamassa oleva, marginaalinen tuote.
Philip Morrisilla on jo FDA:ssa (Yhdysvaltain terveysvirasto, joka mm. päättää lääkkeiden hyväksymisestä) omat sähkötupakkatuotteet tarkastelun alla.
Nyt vertailua tehdään suhteessa ihmiseen, joka ei koskaan ole polttanut mitään tai ole muuten nauttinut nikotiinia. Tutkimusta on kyllä tehty laajemminkin, mutta se unohdetaan skandaalilööppien alle.
Kun tässä ajaudutaan paniikkikuvaan (lapset! nuoret!), moralisointi ohittaa tutkimuksen.
En siis tiedä, enkä väitä tietäväni, kuinka haitallista höyryttely on. Sen kuitenkin tiedän, että 30 vuotta reilut pari askia valkoista Marlboroa polttaneena uskoisin (sic!) tehneeni hyvän valinnan lopetettuani polttamisen.