Usein kuulee valitusta siitä, että elämme itsekkyyden aikaa, sanoo kirjailija Jukka Koskelainen. Koskelainen on tutkinut itsekkyyden käsitettä filosofiassa eri aikakausina.
Koskelaisen mukaan itsekkyys on tavallaan vapauden hinta. Hän jäljittää itsekkyyden kulttuurihistoriaa, ja Jean-Jacques Rousseau on – jos ei nyt pääpukari – jonkinlainen vedenjakaja, kun romanttinen minäkäsitys nostaa päätään valistuksen aikana ja jälkeen.
Yhteiskunnallisessa keskustelussa on viime aikoina tullut esiin kannanottoja, joissa myös puolustetaan itsekkyyttä. Esimerkiksi amerikkalaisen libertaarikirjailijan Ayn Randin ideologia on saanut myös Suomessa omat kannattajansa. Randin mukaan yksilöllä on velvollisuus pitää ensisijaisesti huolta itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan. Tätä yksilönvapautta ei valtion tulisi rajoittaa.
Ayn Rand yhdistetään Suomessa myös Nalle Wahlroosiin, joka kuuluu Randin innokkaaseen lukijakuntaan. Täytyy vielä erikseen mainita, että Randia ollaan vihdoin kääntämässä myös Suomeksi myöhemmin tänä vuonna. Filosofian perspektiivstä Ayn Rand ei ole mikään jättiläinen, mutta historiallisena ilmiönä erittäin mielenkiintoinen.
Jukka Koskelainen on pohtinut itsekkyyden olemusta ja merkitystä yhteiskunnalliselle kehitykselle. Millaista on terve itsekkyys? Onko olemassa pyyteetöntä altruismia? Jukka Koskelainen on nyt Kalle Haatasen vieraana. Linkki ohjelmaan tässä.