Kiinan yhden lapsen politiikka

Kiina päätti lopettaa 1980-luvun alussa aloitetun yhden lapsen politiikan tämän vuoden (2016) alusta alkaen. Nyt Kiinassa on lupa synnyttää kaksi lasta.

Yhden lapsen politiikan tarkoituksena oli vähentää köyhyyttä. Ajatuskulku kaikkialla maailmassa oli, että nopea väestönkasvu lisää tai ylläpitää köyhyyttä. Kiinaa jopa rohkaistiin ja kiitettiin globaalisti merkitsevästä politiikasta näkemättä kuitenkaan ihmiskohtaloita näiden kyseenalaisten lukujen taustalla.

Vaikka alussa yhden lapsen linjasta pidettiin tiukasti kiinni, politiikassa oli myönnytyksiä ja kiertotapoja. Maaseudulla voitiin antaa lupa myös toiseen lapseen, mikäli ensimmäinen lapsi oli tyttö. Poikalapsen katsottiin olevan välttämätöntä vanhempien vanhuuden turvaksi.

Yhden lapsen politiikka toi kiinalaiseen yhteiskuntaan monia ongelmia. Politiikka johti muun muassa tyttölasten hylkäämisiin, pakkoabortteihin ja perhe-elämän tarkkaan valvontaan.

Myös kansalaisten usko poliittiseen järjestelmään horjui, koska eri alueilla viranomaiset noudattivat määräyksiä eri tavoin. Joillakin alueilla viranomaiset jopa kannustivat toisen lapsen hankintaan voidakseen rahastaa ylimääräisistä lapsista koituvilla sakoilla.

Vieraana on toimittaja Kiinassa asuva toimittaja Mari Manninen. Linkki ohjelmaan tässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.