Arvoliberaali – siis talousliberaali, siis liberaali.

Olen yhä enenevissä määrin alkanut epäillä jakoa ”arvoliberaaleihin” ja sitten kaikkiin muihin.

En löydä tälle arvoliberaalin hahmolle kunnollista tutkimuksellista perustelua. Se vaikuttaa tulevan pikemminkin jostain markkinointisegmentoinnista kuin yhteiskuntatieteistä.

Yhteiskuntatieteissä, oikeastaan psykologiassa, tunnetaan ns. Frankfurtin koulukunnan ihmistyyppi ”autoritaarinen persoonallisuus”. Luulen, että tämä tieteellisesti kyseenalainen mutta hyvin tunnettu tutkimus kummittelee tässä taka-alalla.

Sodan jälkeen oli tarvetta valottaa autoritaarisen persoonallisuuden patologiaa suhteessa natsismin hirveyteen.

Tutkimuksessa on kuitenkin äärimmäisen ylimielinen asenne, ja hämärän psykologisoinnin perusteella tullaan oikeastaan lopputulemaan, että ainoastaan liberaali ihminen on terve, psykologisesti kypsä aikuinen.

Konservatiivisuus on epäkypsyyttä ja alaikäisyyttä. Tämä selittää hyvin (meidän) liberaalien loputonta ylimielisyyttä.

Luulen, että arvoliberalismia olisi parempi tarkastella yleisen liberalismin yhtenä muotona. Pitää siis talous, moraali ja arvomaailma edelleen yhdessä.

Juuri kauppa on saanut ihmiset suuntautumaan kansainvälisesti, porvarillisesti suhteessa aristokratiaan. Arvoliberalismi ja talousliberalismi on huono erottelu. On vain liberalismi.

Tämä kuuluu edelleen siinä viha- ja viholliskuvassa, jota ääriliikkeet hellivät. Me viholliset olemme globalisteja, keinottelijoita, maailmankansalaisia, juurettomia. Tässä mielessä me olemme kaikki juutalaisia.

Mitä Trump, mitä brexikot, mitä populistit vihaavat? Kansojen vapaata liikkuvuutta, globaaleja markkinoita, isänmaallisuuden rapautumista. Ja keinot tähän ovat niin taloudellista kuin kulttuurista eristäytymistä, kuvitelmaa puhtaasta ytimestä ja itseriittoisuudesta.

Luulen, että luovun ”arvoliberaalin” käsitteestä kohdallani vaikka se osa-alueena tietenkin pitää paikkansa. Olisi vain hyvä huomata, että tämä arvomaailma pohjautuu ihan yksinkertaisesti historialliseen liberalismiin.

Erottelu arvojen ja talouden välillä ei kestä historiallista tarkastelua.

1 comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.