Demokratia on hyvin muutosvoimainen käsite, sanoo yliopistonlehtori Teppo Eskelinen. Se on motivoinut voimakkaasti yhteiskunnallista liikehdintää ja paremman maailman etsintää.
Kuitenkin nyt demokratian käsite kärsii väljähtymisestä tai itsetyytyväisyydestä. Olemme alkaneet kuvitella että me elämme jo valmiissa toimivassa demokratiassa.
Teppo Eskelisen mukaan tämä estää sekä demokratian kehittymistä että sen uhkien näkemistä.
Meillä on paljon hierarkkisesti tai teknokraattisesti johdettuja järjestelmiä, jotka eivät yritäkään toteuttaa ajatusta siitä, että kaikkien äänen pitäisi painaa yhtä paljon.
Usein ajatellaan että demokratian suurin uhka tulee sen ulkopuolelta, esimerkiksi niin, että jokin sotilasjuntta ottaa vallan. Demokratian uhkana on kuitenkin myös sen sisällä oleva asiantuntija- ja ammattijohtajien valta, joka ei kuuntele eikä ota huomioon poliittisen enemmistön tahtoa.
Nykydemokratian suuri ongelma on Eskelisen mukaan se, että niin suuri osa väestöstä ei tunne pääsevänsä osalliseksi päätöksentekoon. Ja vaikka pääsisi, jää tunne siitä, ettei ole osa poliitista muutosvoimaa.
Linkki ohjelmaan tässä.