Huvituksen kartanon tytöt

Yläneellä sijainnut tyttökoti, Huvitus, oli tarkoitettu siveellisesti hairahtuneille tytöille. Sen kuri oli kovaa, joskus mielivaltaistakin, ja Jaana Skytän haastattelemat asukit eivät tunnu vieläkään toipuneen kokonaan kokemuksistaan. Tuskin toipuvatkaan – muistot ovat jääneet kipeästi muistiin. Tyttökoti lakkautettiin vuonna 1979.

Jaana Skyttä kirjoittaa yksityisten kokemusten väliin kulttuurihistoriaa, jossa Suomen arvot olivat syvässä murroksessa, ja Yläneen tyttökoti alkoi näyttäytyä sellaisena historian kammottavuutena, jota se nykylukijassa tai -kuulijassa edustaa.

Erityisen lähelle kipeää aihetta tuo se, että kirjoittajan oma sisar oli yksi potilaista, ja hän on nyt kuultavissa yhtenä kertomuksen päähenkilöistä. Linkki ohjelmaan tässä.

1 comment

  1. ex mieheni eka vaimo Tarja Helena on ollut tyttkodissa n,6070 luvun vaihteen aikoihin ,hän oli oli adoptio lapsi ja adotio oli purettu ja hän oli joutunut Huvitukkseen eli hänet oli hyljätty luvattu isot perinnöt ja sitten hylätty ,pois päästyään jonkun ajan kuluttua hänmeni naimisiin jakun lapsensa oli 2v hän jätti miehensä jalapsensa ,ja eron miehensähaki virallisen lehden kautta eikä saanut mitään yhteyttä eikä pitänyt laseensaaan mitään yhteyttä ,seuraava uutinen oli vuonna -82 että hän oli kuollut Helsingissä jossain majatalossa ,eli hänen elämänsä oli hyvin murheellinen ,nyt minua vaivaa pitäisik hänen tyttärelleen kertoa äitinsä kohtalo, tämä adoption urkanut on kertonut hänelle taas lupauksia perinnöistä ja on kertonut olevansa hänenmummonsa mikä ei pitänyt paikkaansa,lapsi huostaan otettiin isältään 8v minä hoidin ja elätin hänet siihenasti ,tuon huostaanotonjälkeen sain kuulla tästä adoption purkamisesta ,ja tämä valemummo käski minun unohtaa tämä lapsi kun olen ihan vieras ,lasisoitti kerran ja sanoi että mmmo oli sanonut että minä aina valehtelen ja kysyin lapselta että miksikhän hän niin sanoi vastas oli että kun hän saa periä Kuoion mummon ,no se kertoi minulle kaiken tarpeellisen ,minä elätin jahoidin lasta 6v ,eli se siitä ,tämä valemummo teki samaa lapsen kasvattiperheeseenkin ,nythän tämä lapsi on47v jaaikki yhteydeton täysin poikki ollut jo39v isänsä kuoli n20v sitten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.