Senecan ajatuksia elämän lyhyydestä

(Lucius Annaeus) Seneca (n. 4 eaa. – 65 jaa) oli roomalainen valtiomies, opettaja ja stoalainen filosofi.

Teoksissaan Seneca pohti muun muassa onnellisuutta, elämän tarkoitusta ja ihmisen suhdetta omaan kuolevaisuutensa.

Teologian tohtori Juhana Torkki on suomentanut Senecan teoksen ”Elämän lyhyydestä.” – Ja onneksi on suomentanut. Seneca on kuitenkin merkittävimpiä tuon ajan ajattelijoita, ja suomeksi tekstejä on ollut käsittämättömän huonosti saatavilla.

Torkki sanoo, että hämmästyttävää Senecan teksteissä on niiden ajankohtaisuus. Ne puhuttelevat hyvin syvästi myös nykyajan ihmistä. Olisi varmaankin väärin sanoa, että nuo tekstit ovat moderneja. Pikemminkin kyse on siitä, etteivät ne vanhene.

Elämän lyhyydestä -teoksessa Seneca toteaa, että aika on ihmisen arvokkain omaisuus ja siksi se pitäisi osata käyttää mahdollisimman hyvin. Senecan mielestä onnellisen elämän ainekset syntyvät elämän ihmeiden uteliaasta tarkastelusta ja oppimisesta, aktiivisesta osallistumisesta yhteiskunnan toimintoihin.

Stoalaiseen filosofiaan kuuluu myös ajatus siitä, että on olemassa luonnonlakeja (kuten kuolevaisuus), joita vastaan on aivan turha taistella. Kannattaa keskittää taistonsa sinne, mistä niille voisi oikeasti olla käyttöä.

Senecan mielestä ihmisen kannattaa ottaa aikansa hallinta omiin käsiinsä, eikä aikaa pidä tuhlata muiden sanelemiin tarkoituksiin. Oman aikansa roomalaisten ihmisten tapa torjua ajatukset kuolemasta ärsytti Senecaa. Hän oli sitä mieltä, että ihmisen pitäisi joka päivä muistaa kuolevaisuutensa koska se kirkastaa elämän arvon ja merkityksen.

Omana suosikkinani (KH) pidän ehkä toteamusta siitä, että elämä ei ole lyhyt; me teemme siitä lyhyen. Se lyhenee turhaan huoleen ja ja jatkuvaan odotteluun.

Linkki ohjelmaan tässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.