Suomessa tapahtuva poliittinen väkivalta heijastelee suoraan ulkomaiden tapahtumia ja kansainvälisiä kehityssuuntia, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko.
Tämä pätee niin Turun puukotusiskuun kuin äärioikeistolaisiin väkivallantekoihin.
Poliittinen väkivalta on monimuotoista ja monikasvoista. Tekijä voi olla yksittäinen henkilö, pieni ryhmittämä tai kansainvälinen terroristijärjestö. Keinot vaihtelevat lievästä uhkailusta verilöylyyn. Väkivalta saa koko ajan uusia muotoja.
Järjestäytynyt poliittinen väkivalta on Suomessa edelleenkin harvinaista. Esimerkiksi Pohjoismainen vastarintaliike on tehnyt kymmenkunta väkivaltatekoa, kun taas yksittäisiä poliittisen väkivallantekoja poliisin tietoon tulee ainakin tuhatkunta vuodessa. Silti ilmiö on vakava, koska teot tulevat usein yllättäen ja niitä vaikea ennalta ehkäistä. Ja onhan niiden luonne aivan omanlaisensa.
Poliittisen väkivallan kitkeminen on vaikea tehtävä. On paljon tutkimusnäyttöä siitä, että kovaotteiset vastatoimet usein vain lisäävät väkivaltaa eivätkä vähennä sitä. USA:n 9/11-jälkeinen terrorismin vastainen sota on siitä yksi esimerkki.
Teemu Tammisen mukaan väkivaltaa voidaan vähentää vain tarttumalla sen juurisyihin. Helppoa ratkaisua ei ole. Linkki ohjelmaan tässä.