USA:n sydänmaiden kapina

Valtiovaltaan kriittisesti suhtautuvalla konservatismilla on Yhdysvalloissa pitkät perinteet. Jo maan perustuslaki lähtee siitä, että liittovaltion valta suhteessa kansalaisiin tai osavaltoihin on tarkasti rajattu.

Merkittävä muutos tapahtui 1930-luvulla, kun Suuren laman takia valtio otti talouspolitiikasta aiempaa paljon vahvemman otteen New Deal -ohjelmalla.
Konservatiivit vastustivat New Dealia mutta toisen maailmansodan takia vastarinta jäi vaisuksi, kentiess kytemään.

Usko vapaaseen kapitalismiin, uskonnollisuus ja kriittinen suhtautuminen valtiovaltaan ovat amerikkalaisen sydänmaiden konservatismin peruspilareita.

Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila muistuttaa, että nykyisen kaltainen konservatiivinen ajattelu ei ollut vielä 1960-70-luvulla vallannut republikaanista puoluetta.

Konservatiivinen ajattelu alkoi puolueessa vahvistua vasta Ronald Reaganin presidenttikaudella, kun samaan aikaan patriotismi ja herätyksellinen uskonnollisuus kohtasivat politiikan uudella tavalla.

1960-luvun arvoliberalismi oli suuri shokki USA:n sydänmaiden konservatiiveille. Aborttioikeus, koulurukousten kieltäminen ja perinteisten perhearvojen heikentyminen olivat konservatiiveille kipeitä tappioita.

Markku Ruotsila näkee Donald Trumpin valtaannousun perinteisen amerikkalaisen konservatismin luonnollisena jatkumona. Monenlaisilla bisneksillä rikastunut ja arrogantisti esiintyvä Trump sopi hyvin konservatiivien presidenttiehdokkaaksi.

Trump voitti vaalit, koska niin moni amerikkalainen (konservatiivi) oli kyllästynyt molempien puolueiden eliittien sovinnaiseen puheeseen ja poliittiseen kulttuuriin.

Poliitikko ei saanut enää näyttää ja kuulostaa poliitikolta. Eliitti oli nyt pukeutunut vastarinnan asuun ja puhetapaan. Linkki ohjelmaan tässä.

1 comment

  1. Niin, perustuslain toinen lisäys antaa amerikkalaiselle periaatteessa oikeuden puolustautua vaikka aseellisesti myös valtiovallan suhmurointeja vastaan. Meillä taas valtiovalta ja myös EU pyrkii kaikin tavoin vaikeuttamaan tai estämään aseiden omistusta ja aseharrastusta. Tavallaan se on ymmärrettävää, koska vallanpitäjen takaraivossa nakertanee yhä pelko siitä, että eivät ne Tauno Pasaset siihen yhteen loppuneet. Niinkuin eivät loppuneetkaan, ja se kyllä tullaan vielä karvaasti kokemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.